Ga naar de inhoud

Petit Legal: Advocatuur voor de Creatieve Sector

Petit Legal is in 2017 door Sander Petit opgericht en richt zich op de juridische vraagstukken, contracten en procedures in de creatieve industrie. Hierbij kun je denken aan zaken die gaan over intellectueel eigendomsrecht, media- en contractenrecht.

Sander Petit LL.M

Sander Petit heeft in 2011 de master Ondernemingsrecht en Intellectueel Eigendom afgerond aan de Universiteit Leiden. Hij is afgestudeerd op muziekauteursrecht en dance-dj’s. In 2012 is Sander beëdigd als advocaat. Al op jonge leeftijd raakte hij in aanraking met de creatieve industrie, omdat beide ouders daarin werkzaam waren als respectievelijk couturier en fotograaf. Sander heeft artwork gemaakt voor een breakdance crew en diverse flyerdesigns gemaakt voor evenementen. Daarnaast heeft hij een eigen kledinglabel gehad en gewerkt in een modewinkel. Sander draait in zijn vrije tijd geregeld als dj op feesten en festivals in binnen- en buitenland.

Registratie in rechtsgebiedenregister Orde van Advocaten

Sander is als advocaat in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten geregistreerd als specialist in intellectueel eigendomsrecht. Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit rechtsgebied.

Derdengeldenrekening

Sander maakt geen gebruik van een derdengeldenrekening. Dit betekent dat vergoedingen van derden direct naar jou zullen worden overgemaakt.

Cliënten

Sander heeft twee stages gelopen op het gebied van ondernemingsrecht en respectievelijk media- en entertainmentrecht. Daarnaast is hij als advocaat enkele jaren werkzaam geweest in het arbeids-, verbintenissen- en ondernemingsrecht. Hij heeft een hele diverse groep cliënten bijgestaan; van energieleveranciers tot techbedrijven en van filmmakers tot autohandelaren.

Nadat hij zich steeds meer is gaan richten op de media- en entertainmentbranche, heeft Sander gewerkt voor diverse dj’s uit de DJ Mag Top 100, management- en boekingskantoren, platenmaatschappijen en (muziek)uitgevers, (inter)nationale promotors, websites en (ghost)producers, fotografen, designers en diverse andere ondernemers, al dan niet in de creatieve industrie.

Beroepsvereniging

Petit Legal is lid van de Association For Electronic Music (“AFEM“). De AFEM is een internationale belangenvereniging voor de dance-industrie. Daarnaast is Sander Petit als advocaat en specialist Intellectueel Eigendom ingeschreven bij de Orde van Advocaten.

Backstage Legal

Sander is oprichter en managing partner van Backstage Legal; een juridisch collectief van advocaten met een achtergrond in de creatieve industrie en die zich focussen op intellectueel eigendom, privacy, contracten en arbeidsrechtvraagstukken van die sector. Door kennis, kunde en netwerk te delen, hebben we een goed overzicht van wat er zich in de sector afspeelt. Iedere aangesloten partner blijft daarbij wel volledig independent en runt zijn/haar/hun eigen onderneming.

Publicaties

Sander verzorgde lange tijd de juridische column in DJ Mag NL en interviewde hij af en toe artiesten. Ook voor Dancefair heeft hij verschillende blogs geschreven. Andere media, zoals BNR, This Is Our House, Quote, Music Motion en Kollekt.fm vragen regelmatig om zijn input voor artikelen en nieuwsbrieven. Ook media als RTL Nieuws, NOS Journaal en Nu.nl weten Sander te vinden voor zijn input op de juridische kant van de creatieve sector.

Spreker en gastdocent

Verder zit Sander regelmatig in panels op beurzen als Dancefair en is hij gastdocent (geweest) bij het VU Amsterdam (mastervak Intellectueel Eigendom), PAO Leiden, The New School, Fontys ACI, Conservatorium Amsterdam, op de Universiteit Leiden, internationale kunstvakhogeschool Codarts Rotterdam, de Herman Brood Academie (MIP), de Breda University of Applied Sciences (NHTV), de Hogeschool van Amsterdam (BSE) bij United Pop en voor Creatix Populus van InHolland Haarlem.

Internationale kennis van zaken

Om op de hoogte te blijven van wat er op internationaal vlak speelt en om een internationale netwerk uit te breiden, bezoekt Sander geregeld evenementen als Dancefair, Buma Music In Motion, No Man’s Land, Amsterdam Dance Event en de International Music Summit op Ibiza.

International Advisory Experts Award

Petit Legal is door de International Advisory Experts (IAE) groep verkozen tot award winner in de categorie Media & Arts Law in The Netherlands. De IAE groep is een wereldwijd netwerk van gerenommeerde adviseurs op het gebied van legal, finance, tax en consultancy.