Joëlla Klink

5 vragen aan Joëlla Klink – studentstagiaire bij Petit Legal

Even voorstellen…

Ik ben Joëlla Klink, geboren en getogen in Leiden. Na de havo heb ik een start gemaakt op de kunstacademie. Toch ben ik weer terug de boeken in gedoken en ben ik HBO-Rechten gaan doen. Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar. Ik ben aan het afstuderen en dat mag ik gelukkig doen bij Petit Legal. 

Buiten het studeren houd ik wel van een beetje avontuur. Zo probeer ik vaak nieuwe dingen, rij ik motor, reis ik graag en hou ik van dansen en het uitgaansleven. Na deze studie wil ik naast doorgaan in het recht ook mijn passie voor interieurontwerp weer oppakken. Door mijn specialisatie op het gebied van de intellectueel eigendomsrechten probeer ik deze twee passies te combineren.

Hoe kom je bij Petit Legal terecht?

Tijdens mijn studie heb ik besloten om me te gaan specialiseren in intellectueel eigendom. In eerste instantie, omdat ik wilde weten hoe het wettelijk zit met mijn eigen creatieve ideeën. Daarnaast omdat het een heel divers rechtsgebied is met leuke ‘vatbare’ zaken.

Voor het afstudeeronderzoek mag je zelf opzoek naar een opdrachtgever. Via internet ben ik gaan zoeken naar bedrijven en advocaten die iets deden met IE. Zo kwam ik al snel bij Petit Legal en De Dance-advocaat uit. De mentaliteit en de visie spraken mij direct aan, dus ik heb snel contact gezocht… en met succes, :-).

Wat ga je doen tijdens je stage?

Tijdens mijn stage ben ik in eerste instantie bezig met mijn onderzoek. Daarnaast loop en werk ik mee bij het kantoor. Je zult hiervan vooral de artikelen die ik schrijf, op de blog voorbij zien komen. Deze artikelen geven een inkijkje in zaken die we regelmatig zien komen of op een andere manier opmerkelijk zijn. Hiermee hopen we juridische kennis te delen met eenieder die het nodig heeft of ernaar opzoek is. Vooral voor de makers, om daarmee wat duidelijkheid te scheppen tussen creativiteit en het recht.

Wat lijkt je leuk om nog uit te zoeken of te leren?

Het recht en specifiek de intellectuele eigendomsrechten zijn zo divers, dat ik me in veel aspecten nog wel verder kan verdiepen. Daarbij hangt de toepassing van het recht vaak af van de omstandigheden van het geval, dus het is steeds weer anders. Maar wat mij het meest interesseert is de grens tussen inspiratie en nabootsing. Wanneer heb/mag je je laten inspireren door het werk van iemand anders en wanneer pleeg je simpelweg plagiaat. Like picasso said: “Good artists copy, great artists steal”. Maar gelukkig denkt de wet daar iets anders over.

Waar gaat je afstudeeronderzoek over?

Het afstudeeronderzoek gaat over de proceskostenveroordeling in het merkenrecht. Als je gaat procederen in het recht komen daar bepaalde kosten bij kijken. Bij zaken over intellectueel eigendomsrechten kan de verliezende partij veroordeeld worden in de proceskosten van de andere partij. Hierdoor ontstaat er bij procederen dus een risico dat als je verliest je dubbele proceskosten moet gaan betalen.

Nu zijn er bepaalde richtlijnen, de indicatietarieven, die ervoor moeten zorgen dat de proceskosten redelijk blijven. Alleen bestaat hierover nog veel onduidelijkheid. Hierdoor is het moeilijk van tevoren de mogelijke hoogte van de proceskosten in te schatten. Met mijn onderzoek richt ik mij tot merkrechtelijke zaken. Uiteindelijk probeer ik inzicht te bieden in wat de te verwachten proceskosten zullen zijn in een zaak. Zodat de advocaten je nog beter kunnen bijstaan en passend advies kunnen geven.

Petit Legal